תפריט

"הרעיון": רישום פטנט על רעיון

 

רישום פטנט

מהו רעיון?

כאשר אנו שומעים את המילה "רעיון", מיד צצות הרבה דוגמאות, שכולנו נכנה אותן כ"רעיון מבריק", עם או בלי מרכאות. אולם, הביטוי "רעיון" כמו הביטוי "פטנט" מקבל משמעות שונה, כאשר הוא נבחן בשפת המשפט.

מלאו פרטיכם מטה ונציגנו ישמחו לענות לכם על כל שאלה שתצוץ

    רישום פטנט על רעיון

    רעיון לכתיבת ספר, הוא לא יותר מאשר כוונה של בעל הרעיון לכתוב ספר או סיפור. לרעיון מסוג זה, יש לכל היותר את המשמעות של "כוונה". אם ייכתב הספר, אזי מחבר הספר יזכה להגנת חוק זכויות יוצרים התשס"ח 2007 (להלן "חוק זכות יוצרים") ויוכל להגן על הספר הכתוב כנגד כל מי שיבצע פעולה, שמיוחדת לבעל זכויות היוצרים בחוק זכות יוצרים (כמו למשל, העתקה). אולם, לרעיון, מקורי ככל שיהיה, שעומד מאחורי הסיפור בספר, אין הגנה בחוק זכות יוצרים ואין מניעה שכל אדם אחר "יגנוב" את הרעיון ויחבר לו סיפור משלו.

    רעיון אחר, כמו למשל, אופניים מעופפות, גם הוא רעיון יפה, אולם כל עוד בעל הרעיון לא יכול לתרגם את הרעיון שלו להוראות ביצוע, כלומר: ל"איך בונים את האופניים המעופפות", גם רעיון זה יישאר בגדר רעיון שאין אפשרות להגן עליו.

    ההבדל בין שני סוגי הרעיונות הוא, שהרעיון הראשון (הרעיון לעלילה של סיפור) יישאר תמיד בגדר רעיון ולא יקבל הגנה בשום חוק, הרעיון השני, (האופניים המעופפות), לעומת זאת, אם יצטרף אליו גם תיאור של הדרך לממש אותו, גם אם בפועל טרם נבנה ולו זוג אופניים אחד, הרעיון ודרך ביצועו יהיו מוגנים עפ"י חוק הפטנטים, התשכ"ז 1967 (להלן "חוק הפטנטים") וכדאי לבצע רישום פטנט על רעיון.

    חוק הפטנטים מכיר בהגנה על רעיונות ברי מימוש. המינוח הנכון, עפ"י חוק הפטנטים הוא "אמצאה".

    אם הרעיון/האמצאה היא בתחום טכנולוגי, היא חדשה (לא פורסמה ולא הוצגה לציבור), מועילה (יש לה שימוש), ניתנת לשימוש תעשייתי (אפשר לייצר מוצר, או ליישם שיטה לייצור מוצר) ויש בה התקדמות המצאתית, (המוצרים או השיטות לייצורן לא היו ידועות עד ליום הגשת בקשת הפטנט), האמצאה כשירה להגנה של פטנט – קרי, רישום פטנט על רעיון.

    קראו עוד על:

    כמה עולה לרשום פטנט?

    רישום פטנט מואץ בישראל

    רישום רעיון

    אם כן, ההגנה הראויה לרעיון שהוא אמצאה, הוא חוק הפטנטים בלבד.

    כאשר לאדם יש רעיון מקורי מהסוג הראשון, (הרעיון לעלילה של סיפור), הסיפור שייכתב על בסיס הרעיון מוגן מידית ללא צורך בשום פעולה נוספת של המחבר.

    לעומת זאת, רעיון/אמצאה שהיא כשירת פטנט זו רק תחילת הדרך.

    איך תדעו שהרעיון/אמצאה כשיר להיות פטנט?

    לשם כך קיים עורך הפטנטים.

    הרעיון/אמצאה נראים לכם, הממציאים, תמיד כרעיון חדש. עורך הפטנטים יידע לבדוק, האם באמת הרעיון חדש. הוא גם יידע לסנן רעיונות שאינם טכנולוגיים או אינם שיטה לייצור מוצר, ובכך ידע גם לכוון אתכם, הממציאים, לשפר ולחדד את הרעיון/אמצאה לכדי אמצאה שיכולה להיות כשירה לפטנט.

    איך תדעו שיש ברעיון/אמצאה התקדמות המצאתית, וטעם לבצע רישום פטנט על רעיון?

    עורך הפטנטים ידע לחפש במאגרים הקיימים, האם מישהו אחר לא הקדים אתכם והמציא את האמצאה לפניכם.

    המסקנה היא אם כן, יש לכם רעיון מהתחום הטכנולוגי, לפני שאתם מתייעצים עם חברים, משפחה ועוד, ביקור אצל עורך פטנטים הוא הצעד הראשון והחשוב ביותר. שמרו את הרעיון לעצמכם עד לאחר ההתייעצות.

    גילוי הרעיון לאחרים, לפני ההתייעצות, עלולה לגרום לאחרים להשתמש ברעיון ולפתח אותו לאמצאה ואז היא כבר לא תהיה חדשה.

    בניגוד לרעיון מהסוג הראשון (רעיון לעלילה של סיפור), גם אם תספרו לאחרים, כל אחד בסופה של הדרך יכתוב יצירה/סיפור בסגנון שלו והכלל של "מי הגה את הרעיון ראשון" לא חל. גם ההוגה הראשון וגם הבאים אחריו, כל אחד יכתוב סיפור שלו מבוסס על אותו רעיון וכל הסיפורים יהיו מוגנים בזכות יוצרים.

    ברעיון מהסוג השני, (האופניים המעופפות), חל הכלל "מי הגיש ראשון את הבקשה לרישום פטנט", בתנאי ש- "מי שהגה את הרעיון ראשון" לא פירסם, כלומר לא סיפר לאחרים, את הרעיון לפני שהגיש בקשת רישום פטנט על רעיון.

    ד"ר שרה פרזנטי-מור, עו"ד
    כץ, פרזנטי ושות'

    dan
    Latest posts by dan (see all)